Той обаче има няколко искания

Гърция е готова на отстъпки. В ново писмо до кредиторите, премиерът Алексис Ципрас се съгласява с редица искания на Тройката. Очаква се по-късно тази вечер още един опит за постигане на компромис. Всичко това идва след като Гърция пропусна срока за плащане на Международния валутен фонд. Страната вече е в списъка с неизрядни платци, заедно със Сомалия, Судан и Зимбабве.

 

Писмото на Ципрас стана публично достояние днес. От него се вижда, че премиерът е готов да приеме повечето условия, които бяха поставени от кредиторите преди обявяването на референдума. Ципрас обаче отново поставя условия и иска отстъпки по някои от исканията на Тройката. Заради новото предложение, днешният конферентен разговор между финансовите министри на страните от Еврозоната, беше отложен за вечерта. Първоначалните реакции  са негативни.

 

"Снощи имахме конферентен разговор, който завърши без резултат. Защото настана объркване какво всъщност искат гърците. После казаха, че ще има ново предложение. Второто писмо дойде, но и то не донесе никаква яснота", каза Вофганг Шойбле, министър на финансите на Германия.

 

 

Още по темата

Дори Еврогрупата да се съгласи с офертата на Гърция, не е ясно какви конкретни мерки биха могли да се вземат. Условията, които писмото обсъжда, са за продължаване на втората спасителна програма за Гърция. Тя окончателно изтече, а Волфганг Шойбле твърди, че подготвянето на трета програма няма да е готово до края на юли.

 

"Няма смисъл от допълнителни преговори преди референдума. Това е общата позиция на всички страни от Еврозоната", допълни Шойбле.

 

Референдумът е на 5 юли. Според последно проучване, ако допитването беше днес, отговорът ще бъде "Не" на исканията на кредиторите. Позицията на правителството на СИРИЗА подкрепят 54% от гражданите.

 

Междувременно правителството отвори 1000 банкови клона за пенсионери, които нямат дебитни карти и не могат да теглят пари от банкоматите. Образуваха се огромни опашки, а на места избухнаха разправии. Някои пенсионери бяха върнати, без да вземат пари, с препоръката да дойдат в четвъртък или петък.

 

"Дойдох да изтегля част от парите си. Работих 40 години, а сега трябва да се моля да ми платят. Работих 40 години и всичко, което получих от политиците, са лъжи", каза пенсионерът Василис Аргилис.

 

Пенсионерите теглеха по 120 евро, вместо дневния лимит от 60, но не е ясно кога и как могат да изтеглят останалата част от пенсиите си.