Премиерът коментира темата за разполагане на американска военна техника на наша територия

На никоя държава не е ѝ е приятно да се разхождат танкове и гаубици на нейна територия, но ние сме в ангажимент към НАТО и го изпълняваме”. Така премиерът Бойко Борисов коментира темата с разполагането на тежка военна техника на САЩ у нас.


Той заяви, че е „смъмрил” външния и военния ни министър за това, че не са разяснили казуса пред обществото предварително, а едва след като се разчуло за него.


Пратих ги и двамата в парламента с президента, защото министрите са длъжни да се съобразяват с политиката на правителството. А тя е, че нищо тайно не може да става от българското общество и от българския парламент. Всеки свой ангажимент го обясняваме от трибуната", поясни министър-председателят.


Той определи международната обстановка като „изключително кризисна”. 


Дори мисля, че по време на Студената война не е била такава - тогава имаше ясно регламентирани граници и всички си знаеха местата. В същото време съм убеден, че в такива моменти трябва да сме лоялни членове на НАТО и ЕС”, каза още бе Борисов. 


Той обаче категорично отрече България да има каквито и да било намерения да влиза в спорове с Русия.


"В Баку се видяхме с Путин, здрависахме се, една дума не ми е казал, а вие се тревожите, че едва ли не война ще стане. Какво ви кара да си мислите, че сме приели руснаците за врагове или нещо подобно?", запита премиерът.