Съдът обаче увеличи наказанието на Ахмед Муса Ахмед

 

Пловдивският апелативен съд отмени условните присъди на районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих и на имама на Сърница Саид Мутлу. Спрямо тях отпадна обвинението за антидемократична пропаганда, но обвинението за участие в нерегистрирана организация остана. 

Още по темата

 

Поради тази причина съдът определи Мутлу да заплати глоба в размер на 4000 лв., а Салих - 3000 лв. Размерът на глобите на останалите обвиняеми остава непроменен. Така те ще заплатят само по 206 лв. съдебни разноски.

 

В същото време съдът увеличи присъдата на Ахмед Муса Ахмед от 1 година лишаване от свобода на 2 години. Присъдата е потвърдена в останалата ѝ част, в която подсъдимите Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа бяха признати за виновни за членуване в нерегистрирана организация, като 9 от тях получиха от съда глоби от по 2000 лева, а Али Ходжа в размер на 3000 лв.

 

„Не може да съм изцяло доволен, защото остава една глоба, която все пак е някакви присъда, въпреки че ние сме абсолютно невинни. Ще съдим държавата в Страсбург”, заяви имамът на Сърница Саид Мутлу. „Синът ми е невинен. Няма никаква вина, ще обжалваме решението”, категорична беше Живка Ангелова, майката на друг подсъдим по делото – Ахмед Муса. 

 

"Ахмед Муса не е служител на вероизповеданието”, подчерта главният мюфтия Мустафа Хаджи. „Ние заставаме зад нашите колеги, които са тук и всички, които са служители на мюсюлманското вероизповедание”, каза още той. От прокуратурата все още не са решили дали ще протестират пред Върховния касационен съд. 

 

Репортер: Благой Бекриев