Еврогрупата обсъжда последното предложение на гръцкото правителство

 

Гърция изпадна в неплатежоспособност. Страховете сред гърците растат, масово търговците спират работа.  Този следобед обаче Гърция даде заден. Премиерът Алексис Ципрас изпрати писмо до Брюксел, в което приема част от условията на кредиторите, но при нови условия.  

Още по темата

 

В него се казва, че „Гръцката република е готова да приеме това споразумение, след определени разяснения, като част от продължаването на спасителната програма”. Следват обаче условия от страна на Атина, които трудно биха се приели от кредиторите.

 

Все пак, заради новото предложение, днешния конферентен разговор между финансовите министри на страните от Еврозоната, беше отложен за вечерта. Още преди заседанието реакциите бяха негативни.

 

"Сега чакаме референдума. Преди гласуването няма да има никакви разговори за нова програма за помощ. И без това приемането й би било невъзможно без одобрението на националните парламенти ", заяви германският канцлер Ангела Меркел.

 

Дори министрите от еврогрупата да харесат гръцкото предложение, трудно биха могли да реагират преди референдума. Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер обаче беше категоричен, че няма да има повече разговори с Гърция преди референдума в неделя. Освен това втората програма за помощ на Гърция изтече. За изработването на нова трябва седмици.

 

Някои държави имат и други забележки. Италия обяви, че няма да плащат за гръцките пенсионери след като са орязали пенсиите на тези в собствената си държава. Още по-непреклонни са страните от Източна Европа. Балтийските държави пък припомнят, че техните пенсионери се справят с много по-малко пари от гръцките и не виждат защо Атина трябва да се ползва с привилегии, платени с чужди пари.

 

Репортер: Антоанета Николова