Той иска по-голям достъп до други хора и да ограничат цензурата върху писмата му

Масовият убиец Андерш Брайвик заведе съдебен иск, в който обвинява норвежката държава, че нарушава човешките му права, като го държи в строга изолация в затвора четири години, след като уби 77 души, предаде Ройтерс.

 

Искът, заведен в главния съд в Осло и позоваващ се на Европейската конвенция за правата на човека, има за цел да накара норвежките власти да дадат на Брайвик по-голям достъп до други хора и да ограничат цензурата върху писмата му.

 

Според адвоката му контактите на Брайвик с други хора са главно с надзиратели и здравни служители. Съдът трябва да реши дали да допусне разглеждане на делото. 

 

Припомняме, че Андерш Брайвик взриви бомба в центъра на Осло на 22 юли 2011 г., при което загинаха 8 души, а след това застреля 69 човека на близък остров, където се провеждаше летен лагер на Работническата партия. Той беше осъден на 21 години лишаване от свобода - максималното наказание в Норвегия, но срокът може да бъде удължен, ако Брайвик все още е смятан за заплаха за обществото. 

 

Норвежки медии съобщиха, че през април той е бил заплашван в затвора от друг затворник, който почти преодолял мерките за сигурност и изкрещял: "Ако нямаше врата между нас, щях да те убия."