Виждаме и гръцки бизнеси, които се изместват у нас, коментира финансистът

 

„Хората трябва да знаят ясно, че проблеми в Гърция има гръцката държава, тя е неплатежоспособна, а гръцките банки плуват пари”, заяви за Нова финансистът  Емил Хърсев. 

 

„За последните седем месеца само Европейската централна банка е изсипала в тези банки 87 милиарда евро. От 2010 година БНБ следи внимателно всичко, което се случва в банките с гръцки собственици в България и е взела всички мерки”, коментира още той.

 

„В краткосрочен план сигурно проблемите в Гърция сигурно ще имат положително въздействие за България. Увеличават се депозитите в български банки, очевидно гръцки граждани притичват през границата, за да влагат парите си в банките в България, виждаме и гръцки бизнеси, които се изместват у нас. Това положително въздействие ще е ограничено в кратък период. В дългосрочен план влиянието е негативно, когато в региона стават кризи”, каза още той.

 

„Заради това, че банките в Гърция са затворени цяла седмица, нито един от гръцките партньори на българския бизнес няма да може да си плати през тази период. Това със сигурност създава затруднения за търговията”, отбеляза Хърсев.