Идеята е да има по един разследващ и по един оперативен полицай във всяка областна дирекция

 

Първа стъпка към създаването на зоополиция в България. Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова издаде заповед да започне подбор на служители на МВР, които да работят по престъпленията с животни. 

 

Очаква се със заповедта на вътрешния министър скоро зоополицаите да работят по престъпления срещу животни, както и срещу хора, чиито животни са наранили или дори убили други хора.

 

Идеята е да има по един разследващ и по един оперативен полицай във всяка областна дирекция.

 

„Виждаме, че трябва да има специализирано звено, което да действа много по-бързо и по-организирано, за да може онези, които убиват и тормозят животни - а това често става пред деца, на детски площадки, да понесат отговорност. Знаем, че имаше в последно време много брутални случаи - убито куче на детска площадка с брадва, военен застреля домашно куче във Варна. Хиляди сигнали получаваме. И искам да благодаря на МВР и на премиера, които се ангажираха да създадем такова звено по модела на холандската зоополиция. Да можем да разследваме тези престъпления, за да има възмездие за всички онези, които проявяват жестокост към животните, защото статистиката сочи, че който е посегнал на животно, много често след това посяга и на хора", подчерта Емил Радев от ГЕРБ, цитиран от радио Дарик.

 

Явор Гечев от „Четири лапи" каза, че е статистиката за разкриваемостта на престъпленията спрямо животни е тревожна. Той обаче е убеден, че след създаването на зоополиция това ще се промени. „Оттук нататък цялото ни общество трябва да съдейства за нормалната работа на зоополицията", добави той.

 

Припомняме, че „Господари на ефира“ от няколко месеца апелират за създаване на зоополиция в България. Почти 100 000 души подкрепиха идеята в сайта на предаването.

 

 

Видео: БГНЕС