То е достойно за рекордите на Гинес

 

Българска свободна кокошка снесе яйце с гигантски размери, с които е достойна за рекордите на Гинес. Старопланинското село Дреново с едва 50 жители е известно с това, че тук е измерен един от най-чистия въздух у нас. А от днес и с рекорда за най-голямото снесено кокоше яйце.

 

„Погледнах в полога и видях нещо страшно. Това огромно яйце, което ме изненада много… Как е възможно една дребна кокошка да снесе толкова голямо яйце! Кокошка е, не е щраус”, каза собственикът на кокошките Методи Димитров.

 

За една кокошка определено е важно да изглежда добре. Гурме, фитнес, танци, фризьор, масажи - всички глезотии трябва да са налице, за да е щастлива. Методи не е полагал чак такива грижи, но и неговите кокошки са гледани като кралски особи.

 

„Аз им говоря. Аз си ги глезя с различни храни. Жито, царевицата ще им я сваря. Фуражът е със сертификат. И свободни са, и щастливи! Тук по поляната си ходят непрекъснато. И може би на това се дължи чудото, което се случи”, каза собственикът.

 

Коя от принцесите на Методи е снесла огромното яйце - не е ясно. Но едно е сигурно - петелът Фики си е свършил много добре работата.

 

Според рекордите на Гинес най-тежкото яйце - цели 454 грама, е снесено в  Ню Джърси преди 59 години. Най-голямото в Англия пък е било 163 грама.

 

Сега и българският гигант ще влезе в историята.

 

„Измерихме го и показа 185 грама. Съпругата ми видя в интернет - някъде в Китай е имало 180-грамово яйце. Нашето е готово за Гинес”, горд е Методи.

 

Той и кучето Барс ще пазят зорко щастливите кокошки и късметлийското яйце.