Градоначалникът на Драгоман вече е издал заповед за освобождаване на зданието

 

Читалище с 90-годишна история може да остане на улицата, ако Община Драгоман изпълни заповедта на кмета Андрей Иванов сградата на културната институция да бъде освободена. 

 

До 14 ч. в петък служителите трябва доброволно да изнесат 30-те хиляди книги, музейни експонати и народни носии от зданието, което било публична общинска собственост. Ако това не стане, на 7 юли ще се намесят и органите на реда. 

 

Служителите на читалището обвиняват кмета, че се опитва да постави на тяхно място свои хора. Общината на свой ред твърди, че сградата е в ръцете на читалището неправомерно и избрани хора злоупотребявали с общинската собственост.

 

Реално страдат учениците, които имат списък със задължителна литература, която трябва да прочетат през лятната си ваканция. 

 

Добре поддържана отвън, някои помещения на сградата са в окаяно състояние отвътре. Читалищните работници обаче обясняват, че общината не отпускала достатъчно средства.

 

Кой ще се настани в тази сграда и какво ще се случи с цялата самодейност и библиотеката с 30 хиляди тома - ще решава съда.