Той е против прибавянето на грах към традиционното ястие

Кулинарната секция на в. "Ню Йорк таймс" предлага множество рецепти онлайн, но никоя от тях не е предизвиквала толкова бурен отклик на недоволство в социалните медии, колкото тази за гуакамоле с... грах. Дори президентът на САЩ Барак Обама се изказа в защита на класическата рецепта, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

 

По време на сесия с въпроси и отговори в Туитър, посветена на здравеопазването, държавният глава е написал: "С уважение към "Ню Йорк таймс", но не бих сложил грах в гуакамолето. Лук,
чесън, чушки - класика".

 

Социалното недоволство изригна, след като според вестника прибавянето на грах към класическата рецепта за гуакамоле ѝ придава "наситена сладост и плътна консистенция". Според "Ню Йорк таймс" по този начин също така се предотвратява неапетитното кафеникаво оцветяване на гуакамолето.

 

Остри критики към иновацията отправят кулинари и кулинарни блогъри от цялата страна. Те казват твърдо "Не" на добавянето на грах към гуакамолето. Към всеобщото недоволство с призив
"Спрете тази лудост" се присъединяват и производителите от организацията "Авокадо от Мексико".

 

От Републиканската партия на Тексас дори сравнят иновацията с обявяването на война. Дори опонентът на Барак Обама, бившият губернатор на Флорида и републикански
кандидат за президент Джеб Буш, този път е съгласен с държавния глава. "В гуакамолето не се слага грах", написа Буш в Туитър.

 

Гуакамолето е популярна разядка в мексиканските и тексаско-мексиканските ресторанти в САЩ. Популярността му е голяма, тъй като основната му съставка - авокадото, се промотира като здравословна храна. Разядката е позната още на ацтеките, които са я смятали за афродизиак.

 

От в. "Ню Йорк таймс" признават, че рецептата им е "радикална", но настояват, че ако хората опитат гуакамолето с грах, ще разберат защо добавянето му е оправдано. Изданието подхрани дебата, помествайки история за поддръжници на новаторската идея.

 

"Неколцина храбреци направиха немислимото - опитаха гуакамоле с грах", пише в. "Ню Йорк таймс".