Патриотичният фронт обяви, че продължава да подкрепя кабинета

 

Управляващата коалиция оцеля. В петък ръководството на Патриотичния фронт обяви, че няма да оттегли подкрепата си за кабинета, най-малко в следващите три месеца.


"На заседание на 2 юли взехме решение да продължим подкрепата на програмата за стабилно управление, като през следващите три месеца ще изпълняваме строг контрол върху поетите ангажименти", съобщи съпредседателят на партията Валери Симеонов. 


Патриотите поставиха седем условия, които правителството трябва да изпълни, за да спечели подкрепата им. Те бяха незабавно премахване на незаконните постройки в Марчево и Гърмен, доизграждане и възстановяване на оградата по границата с Турция, мерки за незаконната сеч, промени в Избирателния кодекс, решаване проблемите на българите в чужбина, спешни действия за овладяване на битовата престъпност и недопускане цената на тока да скочи.


След обстоен анализ и поредица срещи и съвещания, Патриотите решили, че са задоволителни действията на властта по проблемите в Гърмен, възстановяването на оградата по границата и нерегламентираното изсичане на горите.


По отношение на промените в Изборния кодекс Валери Симеонов каза, че са се договорили с ГЕРБ и Реформаторския блок за провеждане на активна регистрация след референдума, ако бъде отхвърлена идеята за задължително гласуване. Имало уговорка и за въвеждане на по-строги наказания за купуване и продаване на гласове.


ГЕРБ и Реформаторите обещали още, че ще подкрепят предлаганите от Патриотичния фронт промени в Закона за българите в чужбина.


Във връзка с битовата престъпност Симеонов обяви, че в началото изпълнението на това условие е било "незадоволително", но вече са предприети редица мерки, а в четвъртък е представен и доклад по темата. Пренасочени са над 300 полицаи към критичните райони, а до края на юли допълнително ангажираните служители на реда ще станат над 600. 


Патриотите обаче продължават да настояват за трайно замразяване на цената на тока.