Това съобщиха от Европейския фонд за финансова стабилност

 

Гърция официално е във фалит. Това съобщиха от Европейския фонд за финансова стабилност.

Още по темата

 

Според изчисленията на МВФ страната се нуждае от 50 милиарда евро през следващите три години, включително 36 милиарда евро от кредиторите от ЕС, за да стабилизира финансите си, дори и в рамките на съществуващите планове на кредиторите.

 

Новият предварителен анализ на МВФ за устойчивостта на гръцкия дълг сочи, че промяната в гръцката политика от началото на 2015 г., приблизително от началото на управлението на лявата партия СИРИЗА, е довела до значително увеличаване на финансовите нужди на Гърция.

 

Сред основните нужди на Гърция е кредиторите да увеличат падежа на съществуващите спасителни заеми на 40 години от предходните 20 години. 

 

Според публикувано днес проучване, страните са с изравнени позиции. Привърженици на гръцката комунистическа партия се събраха снощи на площада пред парламента в Атина на протест срещу референдума, но и срещу  Европейския съюз. Стигна се и до сблъсъци, а силите на реда използваха сълзотворен газ.

 

Междувременно, премиерът Алексис Ципрас увери сънародниците си, че очаква постигане на сделка с кредиторите до 48 часа след референдума в неделя. "Както и да гласуваме в неделя, в понеделник няма никакъв повод за разделение. Никой не поставя под въпрос нашата принадлежност към Европа. Гласуване с "не" в никакъв случай не означава разделяне с Европа. Означава продължаване на преговорите, но при по-добри условия за гръцкия народ. Приканям ви да гласувате с "не" и  да кажете "не" на ултиматумите, изнудването и кампанията на тормоз."