Гледайте видеото!

 

Малко преди полунощ по централните улици на Атина животът тепърва започва, а в ресторантите свободни места трудно се намират. 

Още по темата

 

„Всички маси са пълни с хора. Може би имат, може би нямат пари хората, но след като всичко е пълно, значи имат пари”, коментира Мерелин, която работи в един от гръцките ресторанти само на няколко минути разстояние от централния площад „Синтагма”. Засега кризата е подминала бизнеса й.  Въпреки че парите стават все по-малко, а проблемите  все повече, гърците трудно успяват да пренавият часовниците си и да забравят старите навици.

 

Това е лудост, не мога да го разбера. Нещо се случва с главите на тези хора.  Те все още мислят, че живеят преди 2001 година”, коментира Константинос.

 

 „Ние не сме като африканците, ние сме свикнали да имаме пари, да имаме много привилегии. Проблемът е, че сега нямаме много от тях и трудно се свиква с това”, обясни Йоргос. „Ние продължаваме да мислим позитивно, защото знаем, че нещата ще се оправят”, сподели Ана.

 

За Камелия улицата е сцена и място, където изкарва прехраната си. Поне до скоро, защото вече парите не стигат. „Докато преди оставаха по 10 евро, по 20 евро, сега търсят в джоба си дори едно евро, за да го сложат в шапката”, разказа тя.

 

И докато за Камелия улицата е място за препитание, за много - тя вече е и дом. Кризата принуждава все повече хора да живеят без покрив и да изкарват прехраната си с милостинята на другите или търсейки залъка за вечеря в кофите. Като Костас, който откровено признава: „Нищо, което се случва сега в Гърция не ме интересува”.Улицата вече е дом и за много хора, които до скоро имаха добра работа и нормални доходи.