Причината за паниката бе бушуващият от няколко дни горски пожар край Чернобил

 

Няма опасна радиация в България. Това обявяват в един глас всички държавни институции.Те опровергават слухове в интернет, че опасен облак е на път към България от Украйна. 

Още по темата

 

Причината за паниката е бушуващият от няколко дни горски пожар край Чернобил. Огънят е горял извън 30-километровата зона около централата. Стихията все още не е напълно овладяна, но според експерти тя не е предизвикала никакво радиационно замърсяване. Още по-невъзможно е облак от пожара да се придвижи до нашата страна, смятат специалистите. 

 

Показателите за радиоактивност са в нормалните си граници и няма основание нито за притеснение, нито за специално отношение към живота - с пиене на вода с йод или затваряне на прозорци, например. Институциите продължават да следят нивата на радиация и ако има промяна, хората ще знаят.

 

Всички обаче подхождат с разбиране дори към изкуствено създадените слухове и си обясняват драматизацията по темата с премълчаването на истинския ядрен взрив в Чернобил през 1986 година. Но сега, почти 30 години по-късно, е друго.

 

 „От Агенцията за ядрено регулиране са изискали официална информация от Украйна и няма данни за каквито и да било превишения”, успокои министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

 

„Това е пожар, а не ядрена авария. При пожар се отделят димни газове, получава се облак, който много бързо се разсейва и пада в близкия район. Няма как да се получи облак, който хората си представят, който да има и трансгранично замърсяване”, заяви Марина Низамска от отдел "Аварийно планиране" на Агенцията  за ядрено регулиране.

 

„В момента ние сме част от една европейска система, няма никаква възможност, никаква вероятност да бъдат манипулирани данните”, подчерта заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. „Вероятно някой е успял да си продаде йода, който му е залежал от години, но няма никакво основание да се прави подобно нещо”, каза още той.

 

България е на около 1000 километра от горския пожар в Украйна, а инцидентът е достатъчно далеч от самия затворен вече реактор в Чернобил. Властите общуват с институции и от други страни, Международната агенция по атомна енергия и Световната здравна организация. Според тях, най-важното е хората да не вярват на слухове, а на институциите, които говорят с числа и носят отговорност за казаното.