И привържениците, и противниците на правителството демонстрираха тази вечер

 

В Атина избухнаха сблъсъци часове преди деня за размисъл преди референдума. Полицията използва шокови гранати и сълзотворен газ срещу демонстранти. 

 

Тази вечер и привържениците и противниците на правителството излязоха на протест.

 

Привържениците на правителството, които ще гласуват с „не” на референдума, се събраха на централния площад. Група младежи, облечени в черно, опитаха да предизвикат безредици. Няколко бяха арестувани и митингът продължи.

 

Демонстрацията идва часове след като и гръцкият премиер призова нацията да каже „не" в неделя. 

 

Противниците на правителството, които ще гласуват на допитването с „да”, се събраха на древния стадион „Калимармаро”. 

 

Последните проучвания не дават отговор какъв ще е изходът от референдума. Според предварителните данни силите са почти изравнени. Очаква се „да” да кажат 44% от гърците срещу 43.7% с отговор „не”. 

 

Премиерът Ципрас отново призова гърците да гласуват с "не" на референдума на 5 юли. Той говори на митинга на привържениците на инициативата да се отхвърлят предложенията.

 

„В неделя ще кажем „не" на ултиматума и шантажа. Демокрацията ще победи. Днес е празник на демокрацията. Каквото и да стане в понеделник, ние ще сме победители", каза премиерът, цитиран от БТА.

 

Ципрас допълни, че „цяла Европа е устремила поглед към гръцкия народ. Днес цял свят следи какво ще стане на площад „Синтагма". В родината на демокрацията ние предоставяме възможност демокрацията отново да намери опора", подчерта премиерът.

 

Според полицията в митинга са взели участие около 25 000 души.

 

Все пак в последните часове преди деня за размисъл Атина продължава да живее в нормалния си ритъм. В ресторантите свободни места трудно се намират. Въпреки че парите стават все по-малко, а проблемите – все повече, гърците трудно успяват да пренавият часовниците си и да забравят старите навици. 

 

Видео: Ройтерс