Първоначално е бил използван за лекарство

Китайците са отглеждали чай преди 6000 години, много преди да бъдат построени пирамидите в Египет, пише вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

 

Откритието са направили археолози, изследващи планината Тянло. След 10-годишен анализ те установили, че корен на 6000 години е от чаено дърво

 

Първоначално екипът открил през 2004 г., че в земята около корените на дървото имало направени улеи. Те намерили и счупена керамика. След това и в Китайския институт по чая, и в японския Североизточен университет потвърдили, че корените съдържат теанин - характерна за чая аминокиселина. Корените се оказали от дървото Камелия синенсис.

 

Смята се, че първоначално в Китай са правели чай за лекарство. Хората обаче бързо осъзнали, че напитката освежава и ободрява. Чаят станал популярен сред всички социални класи чак по времето на династията Тан, която идва на власт през 608 г. 

 

Според преданията чаят е открит от император Шънон случайно. Той решил да си свари вода за пиене, почивайки си под дърво. Във водата паднали листенца и така той сварил първия чай.

 

На планината Тянло са намерени останки от неолитната култура Хемуду, съществувала от 7000 г. пр. н. е. до 6000 г. пр. н. е.