Отговор търсим в преславското село Драгоево...

Трябва ли да има такса електромер и как би се отразила на бизнеса в малките населени места и на хората, които използват електричество по-рядко? Отговор търсим в преславското село Драгоево.

В ранния следобед, в центъра на село Драгоево срещаме мъже, които бистрят политиката на чаша бира. Сред тях е и собственикът на транспортна фирма - Христо Петров. Като индустриален потребител от догодина вероятно ще плаща и такса \"електромер\".

Всичко на нашия гръб. Имам три електромера. Сега и за тях трябва да работя повече. Който не може да се справи, остава на свещ. При нас икономиката е на нула, коментира Христо Петров.

Недялко Лазаров е има две къщи. Живее в едната, в другата не ползва ток. Твърде вероятно е електроразпределителното дружество да реши, че и той трябва да плаща такава такса, за да му поддържат системата, която той не ползва.

Той казва, че заради ниската пенсия ще му бъде много трудно да плаща такса, дори тя да е лев или два. Точно толкова пък е сметката за ток на Анка Жекова, рядко стига до 5 лева, заради икономиите, които е принудена да прави. Смята, че заради ниското потребление също ще плаща такса.

Анка Жекова пък заяви, че не пали крушки в дома си, вместо това разчита на уличното осветление. Тя ще плати единствено онова, което показва електромера й.

Със сигурност ветрогенераторчето за ток, измайсторено от сина на баба Радка е начин за пестене на ток, особено, ако трябва да се плаща допълнителна такса.

Подробности по темата – във видеото.