Ще се запазят ли сегашните тарифи за бита и за бизнеса?

 

Снимка: Shutterstock

 

Да се запазят сегашните цени на тока и за бита, и за бизнеса. Около това събраха позициите си управляващите, работодателските организации и синдикатите. Така ще е до заработването на борса за продажба на ток и пълното освобождаване на енергийния пазар от началото на следващата година. Въвежда се нов данък.


„Това не е данък, а вноска във Фонд „Сигурност на електроенергийната система на България”. Идеята на тази вноска е да можем да гарантираме сигурността на еленергията до влизането на либерализацията, както и покриване на т.нар „тарифен дефицит”, коментира за „Събуди се” зам.-министърът на енергетиката Николай Николов.


По думите му правителството е поело ангажимент либерализацията на пазара на еленергия да стане в началото на 2016 година.


„Това има два аспекта – от една страна предлагането на борсата и от друга страна – компенсационен мехенизъм, който трябва да покрива този тарифен дефицит и този хонд е подготовка за това”, поясни Николов.


„Доколкото разбирам идеята на управляващите е тези 200 млн. лв. да бъдат вкарани в НЕК, но когато те се смесят със средствата от емисиите, това е застрашено”, коментира Красимир Янков, депутат от „БСП лява България”.


Целия разговор гледайте във видеото.