Само след 12 часа започва гласуването дали Атина да приеме предложението на кредиторите

 

Изравнени сили и неяснота преди утрешния референдум в Гърция. Само след 12 часа започва гласуването дали Атина да приеме предложението на кредиторите си, или да тръгне по свой път, вероятно извън Еврозоната.

 

Днес е ден на размисъл, а утре изборният ден започва от 7.00 ч. сутринта и ще продължи до 19.00 ч., като последните социологически проучвания засега показват изравнени позиции между отговорите „не” и „да” в бюлетината. 

Още по темата

 

За да бъде улеснено гласуването на хората, магистралите ще бъдат безплатни. По-ниски цени ще има и за междуградските пътувания с автобус, както и на националната железница. За да бъде валиден референдумът, поне 40% от хората с право на глас трябва да отидат до урните, което означава 4 милиона избиратели. 
       

Заключителните митинги сложиха точка на агитацията преди референдума, но не и на страстите между гърците. Гърция е разделена на две. Хиляди се събраха по площадите на Атина часове преди референдума.

 

Под аплодисментите на хилядите на площад „Синтагма” премиерът Ципрас настоя гърците да дадат шанс на демокрацията да се завърне в Европа.

 

След повече от 40 години живот зад океана, Йоргос Панайотис пропътува хиляди километри и се връща в родната Атина, само за да гласува на референдума. Когато банкоматите пускат по 60 евро на ден, отиването до урните обаче за хиляди гърци може да се окаже скъпо удоволствие. Гласуването става според адресна регистрация. 

 

И за жителите на островите или по-отдалечените региони пътуването до някоя от 19-те хиляди секции може да надхвърли 250 евро. Анна Калинчева живее в Гърция повече от 20 години. До последно не е взела важното решение – да или не.

 

Според Никос обаче независимо от резултатите на референдума изходът ще е еднакъв. Не така обаче смята социологът Йоргос Плиос. Според него от резултата в неделя ще зависи как ще се наредят картите за Гърция от тук нататък.

 

Народното допитване в Гърция ще бъде отразено от стотици журналисти от целия свят.