Вкусът на тези подправки е резултат на "въоръжена надпревара" между растенията и насекомите

Ако харесвате вкуса на горчицата върху хотдога, хряна в телешкото варено или уасабито към сушито, трябва да благодарите за това на гъсениците, съобщава сайтът Тек таймс, позовавайки се на изследване, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките". 

 

Вкусът на тези подправки е еволюирал като защита срещу гладни вредители и е резултат на "въоръжена надпревара" между растенията и насекомите, датираща още от времето на динозаврите, обясняват авторите на проучването от университета на Мисури. 

 

Растенията, като например синапа, от чиито семена се прави горчицата, зелето и броколито произвеждат съединения, известни като глюкозинолати, които на свой ред синтезират "отблъскващи" масла срещу механични травми. 

 

Производството на въпросните масла е наложено от безмилостното и продължаващо от векове дъвчене на ларвите на пеперудите. Гъсениците обаче не остават длъжни на растенията и развиват нови и нови методи за "пробив" на защитата им. Откритието хвърля светлина върху отдавнашната концепция за съвместна еволюция.