"Обществен натиск срещу качеството на образование е кошмар за една нация", смята Веселин Методиев

 

Има ли хиперинфлация при оценяването в българското училище, обезценяват ли се оценките? Снижават ли се критериите, спрямо моментното ниво на учениците ли се адаптират те или трябва да бъде обратното? Този разговор не е нов, но дискусията доби нова сила след няколко думи по темата на учителя Теодоси Теодосиев от Казанлък. Неговите усилия да създаде и да поддържа елитна школа по физика, която печели медал след медал, предизвикаха много зрители на Нова да помогнат. Тези дни обаче той беше обвинен, че има твърде високи изисквания към учениците - обвинението дойде от родители

 

"Тук говорим за неразбиране за това на какъв език да се преподава на съответната възраст. От една страна, наистина има инфлация на оценките и тя е резултат именно на занижаването на качеството на образованието. Не ми харесва факта, че няма алтернатива и дебат по темата”, коментира в „Събуди се” адвокатът Виктор Костов.

 

"Обществен натиск срещу качеството на образование е кошмар за една нация. Това не трябва да се допуска и това до голяма степен е работа на медиите. Стигнали сме до този абсурд, защото когато искаш масов достъп, ти винаги снижаваш качеството. Достъп и качество са две неща, които вписани едновременно в закона са породили абсурда”, на мнение е бившият образователен министър Веселин Методиев.

 

"Учителят трябва да се изправи срещу различни деца и да работи с нивото на най-слабото дете, защото ако вдигне летвата за най-високото, всички останали не са в час”, допълни той.

 

По думите му именно затова българите се нуждаят от елитно образование. Държавните институции от своя страна трябва да осигурят финансирането на това елитно образование. Според него учителят Тео е „едно българско чудо и трябва да бъде обгрижван от държавата”.

 

"Нито един от родителите в края на втория срок не казва нищо за знанията на своите деца, а иска оценяването да бъде само във високата скала. Тази практика е порочна и би трябвало да бъде спряна. Това може да стане, ако има желание както в законодателя, така и в даденото ръководство – да няма въздействие от родителите към учителите”, коментира Диян Стаматов, директор на столичното 119-то СОУ.

 

"Инфлацията на оценките ще продължи да съществува в този й вид, защото една малка група учители се стремят да направят учениците по-елитни и добри и да изкарват по-високи резултати. Тези резултати обаче не са за всички ученици”, допълни той.