Той ще бъде със 100 стаи и ще се намира в София

Българи създадоха иновативен и амбициозен проект за изграждане на икономични и функционални жилища от морски контейнери. Огромните цветни кутии, с които се превозват стоки от Китай към Европа, влизат в употреба за изграждането на сгради, след като са приключили жизнения си цикъл по отношение на транспортирането. 

 

Проектирани да се справят с изключително тежки атмосферни условия по време на пътуването с кораби, те продължават да бъдат устойчиви и след това, което ги прави подходящи за изграждане на сгради.

 

Вече е проектиран и започва строежът на първия хотел от контейнери, който ще бъде със 100 стаи и ще се намира в София. Хотелът ще бъде най-високата постройка в Европа, построена от контейнери. Освен изграждането на нискотарифни хотели, бунгала, базари и офис сгради, основна цел на проекта е да изпълнява социална функция. 

 

Предстои да се реализира първото студентско общежитие от контейнери. Създадени са проекти и за детски градини, домове за възрастни хора и други. Скоростното изграждане на тези постройки е и рационално разрешение на проблема с настаняване на хора, чиито къщи са пострадали при природни бедствия. 

 

Сред много предимства на инициативата е издръжливостта, пожарната безопасност и малкото средства, нужни за поддръжка. Апартаментите могат да бъдат двустайни или тристайни, да се реорганизират лесно, с осигурен достъп за инвалиди. Сградите ще бъдат изключително енергийно ефективни, като разликата в сметката за ток за апартамент със същите размери и условия като стандартния, ще е повече от двойно по-ниска. А всички преимущества не са за сметка на обстановката. Интериорът може да бъде дори луксозен. По отношения на земетресенията – една сграда на 9 етажа издържа 9 степен трус. 

 

Иновативният проект на българите за изграждане на сгради от морски контейнери достигна и до Румъния. Те бяха поканени да представят своята концепция по време на пролетното издание на експо за недвижими имоти в Букурещ.