Хиляди са нарушенията от този тип всеки ден само в столицата

 

Заграждат детските площадки в София със саксии с цветя заради шофьорите, които паркират между катерушките. Това се случва в столичния квартал „Младост 1”.

 

Хиляди са нарушенията от този тип всеки ден само в столицата. Проблемът обаче засяга сигурността на децата в градинките в цялата страна. Оказва се обаче, че глобите не са достатъчни, за да се прекрати порочната практика. Именно затова и се търсят алтернативни варианти за справяне с шофьорската наглост. 

Още по темата

 

Стефка е баба на две малки внучета и ги разхожда в междублокова градинка всеки ден. Притеснява се за тях заради автомобилите, които паркират там.

 

Само няколко дни след поставянето на саксиите обаче вече има преместени кашпи и откраднати цветя, както и паркирал неправилно автомобил в градинката. Шофьорът се казва Димитър, самият той е баща на малкия Кирил и твърди, че не съжалява за постъпката си. Оправдава се с липсата на паркоместа в квартала.

 

Повече от 13 200 са санкционираните шофьори, паркирали в детски площадки от началото на годината. Глобите са различни – между 50 и 200 лева, а в някои случаи автомобилите се вдигат с паяк. 

 

Градинките със съоръжения в София са 1500. Едва на 50 от тях обаче ще бъдат поставени кашпи с цветя – засега те ще са в кварталите „Красно село” и „Младост”.  

 

В тези два софийски квартала инициативата се прави пробно. Ако има ефект, кашпи ще се слагат и в други от пословичните градинки, в които редовно се паркират автомобили.