"Ако до петък няма преговори, отново ще станат актуални исканията за оставки", заканват се те

"Ако до петък, 10-ти юли, не се състои втори официален кръг от преговори, на който да се разгледа основно и единствено състоянието на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", представителите на СФСМВР ще напуснат преговорите и ще бъдат готови да ги възобновят по този повод и по тази тема", заяви Валентин Попов, председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), цитиран от БГНЕС.

 

Представителите на най-голямата синдикална организация в МВР протестират от 12 юни и дори направиха палатков лагер пред парламента. Те веднъж вече поискаха оставката на ръководството на МВР, но след проведени преговори, исканията бяха оттеглени, освен това за оставка на шефа на пожарната главен комисар Николай Николов.

 

"Ако до петък нямаме този втори кръг преговори, отново ще станат актуални исканията за оставки, извън тази на директора на ГДПБЗН и второ няма да ни остава вече нищо друго, освен да се обърнем пряко към министър-председателя Борисов и да очакваме проблемите да бъдат решени с негова намеса, каза днес Попов. Заедно с това на 25 юли в София ще бъде организиран митинг, а дали той ще е протестен или митинг-концерт, зависи от това какво ще се случи до тогава", закани се Попов. По думите му полицаите засега нямат очаквания от премиера, но "ако следващия петък заявим, че напускаме преговорите ще очаквам от него да седне той на масата за преговори".

 

Попов не се съгласи, че е извършена административна реформа. Намалени били свободни щатове и не за административни служители, а за пожарникари, полицаи и спасители в резултат на това се предполага в много скоро време броят на групите спасителна дейност да бъдат редуцирани и вместо 32 групи да има 8 отряда.