Глобите са на обща стойност 100 000 лева

Заради услугата UberX КЗК санкционира две холандски дружества с по 50 000 лв. за нелоялна конкуренция и иска прекратяване на установените нарушения. 

Още по темата

 

„Двете холандски компании създават условия за заобикаляне на закона, спестявайки на шофьорите средствата за издаване на необходимите лицензи и разрешителни за извършване на таксиметров превоз. По този начин те нарушават правилата на честната конкуренция, като си осигуряват нелоялно предимство пред конкурентите и извличат икономическа полза от това поведение”, коментират от комисията.

 

„Услугата има белезите на таксиметров превоз на пътници, доколкото се извършва с лек автомобил срещу заплащане, по заявен от пътника маршрут чрез мобилното приложение Uber ("Юбер"), което осъществява връзката между пътника и шофьора, но в случая не се изисква изпълнителят на превоза да отговаря на определените в българското законодателство изисквания към таксиметровите шофьори и техните автомобили”, напомнят те.

 

Генералният мениджър на компанията в България Димитър Радуков обясни, „Юбер” ще обжалват решението на КЗК.

 

„Алтернативните видове транспорт като споделеното пътуване предлагат повече избор, което е добре за потребителите – конкуренцията винаги допринася за по-ниски цени и по-качествени услуги”, заявяват от компанията.

 

Според Радуков десетки хиляди граждани използват услугата „Юбер”, „за да споделят пътуванията си по сигурен, удобен и достъпен начин в София и ние оставаме посветени на стремежа си да им осигурим услугата, която те искат”.