На 23 юли ще бъде открита новата спортно-развлекателна зала "Арена Русе"

Русе е кандидат за европейски град на спорта през 2016 година, съобщи кметът Пламен Стоилов, като по думите му градът има пълно основание и готовност за това. Той посочи, че на 23 юли ще бъде открита новата спортно-развлекателна зала "Арена Русе". Освен залата, е извършена промяна на редица спортни обекти, ежегодно се увеличават и инвестициите. 

 

"За нас е много важен масовият спорт, като изграждаме детски площадки, спортни игрища, фитнес на открито и стрийт фитнес", каза Стоилов. 

 

От своя страна зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов заяви, че подкрепя кандидатурата на Русе. По думите му процентът на спортуващите в града се увеличава непрекъснато, тъй като се работи активно по инфраструктурата. 

 

Според президента на Федерацията на европейските градове и столици на спорта Джан Франческо Лупатели кандидатурата на Русе е положителна, въпреки че е необходимо още много работа. По думите му това, което е свършила администрацията за четири години, е много, пише БТА. 

 

Той обясни, че общо 36 града от страни в Европейския съюз ще бъдат обявени за европейски градове на спорта. Всяка страна, според големината си, може да бъде представена от един до четири града. За България градът е един, като за 2016-а кандидат е Русе. До края на месеца ще е ясно дали е одобрен, като официалното представяне на всички градове ще стане на 18 ноември в Брюксел.

 

До края на 2016 година в Русе ще има басейн с олимпийски размери, предназначен за международни състезания, ще бъде поставено началото на предпроектно проучване за спортна зала с басейн в русенско училище, има идея и за изграждане на плаващ басейн в река Дунав.