Намерението идва след вчерашния референдум, който се проведе в южната ни съседка

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че финансовата институция ще помогне на Гърция, ако бъде помолена за това.

 

"МВФ взе предвид вчерашния референдум, проведен в Гърция", каза Лагард в изявление. 

Още по темата

 

Изказването й идва само ден, след като в Гърция се проведе референдум, на който избирателите отхвърлиха предложенията за реформи на международните кредитори в замяна на нови средства. Часове по-късно финансовият министър Янис Варуфакис подаде оставка. В изявлението си той посочи, че личността му може да попречи на бъдещите преговори с Европа. Той обяви още, че ще подкрепя приемника си. 

 

До късно през нощта хиляди ликуваха по улиците на Атина, за да отпразнуват резултатите от референдума. 

 

Междувременно гръцкият премиера Алексис Ципрас заяви пред Владимир Путин, че Атина ще продължи диалога с кредиторите. Малко по-рано днес руският президент поиска спешен разговор по телефона с Ципрас. Според съобщение от Кремъл, цитирано от РИА Новости, разговорът се е провел по инициатива на гръцката страна.


 
Лидерите са обсъдили по-нататъшното развитие на сътрудничеството между двете страни. Владимир Путин е заявил подкрепата си за гръцкия народ в преодоляването на стоящите пред страната трудности.