Лидерите на Европа започват да чертаят пътищата пред страната

 

Лидерите на Европа започват да чертаят пътищата пред Гърция от тук нататък. Освен срещата между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Париж, днес има още едно важно обсъждане: директорите в Европейската централна банка решиха, че ще продължат спешната помощ за гръцките банки. На практика обаче няма да има допълнително отпуснати пари. Така банковата ваканция в Гърция може да продължи и по-дълго. 

 

Решението на ЕЦБ е да продължава в досегашните обеми спешното финансиране на търговските банки в Гърция в рамките на програмата за спешно осигуряване на ликвидност (ELA). По данни от края на месец юни, обемът на кредитирането от ЕЦБ по тази програма е достигнал около 90 млрд. евро. 

 

Още по темата

Голямата дата за европейската дипломация е утре - 7 юли. След днешната си среднощна среща Меркел и Оланд свикват заседание на лидерите на страните от Еврозоната. Така че утре всички погледи ще са вперени в Брюксел. 

 

И още една решителна дата - 20 юли. Тогава Гърция трябва да плати 3 милиарда и 500 милиона евро на Европейската централна банка. Без нов спасителен план обаче Атина няма как да намери тези пари. И ако не плати, по устав Европейската централна банка ще е длъжна да спре помощта за гръцките банки. Това вече значи - фалит. Гърция няма да има никакъв друг избор, освен печатане на нова гръцка валута, с което на практика вече ще е извън Еврозоната.