Предстоят тежки преговори за гръцката драма

 

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел заявиха в понеделник, че вратата за връщане към разговорите за дълга е отворена за Гърция.

 

"Ние уважаваме начина, по който гласуваха гърците. Защото Европа подкрепя демокрацията. Чухме съобщението на всички гръцки демократически партии, които се събраха днес и които потвърдиха желанието си страната да остане в еврото. Вратата е отворена за разговори”, заяви Оланд след срещата на двамата европейски лидери в Париж.

 

"И преди референдума казахме, че вратата пред Гърция е отворена. С това настроение ще започнем и утрешната среща на лидерите. Но трябва да е ясно, че Гърция вече не е част от европейския механизъм за стабилност. Което значи, че ще е много важно утре гръцкият премиер да представи ясен разчет за средносрочен план за действие",  изтъкна Меркел. 

 

Двамата лидери се срещнаха, за да сравнят позициите си преди утрешните заседания. Те поискаха среща на ръководителите на страните в Еврозоната. 

 

От днес столицата на обединена Европа става арена на гръцката драма. Очакваме поредната серия от тежки преговори, от които да стане ясно какво бъдеще очаква Атина. Едно е сигурно - гръцките преговарящи ще поискат допълнителни 30% орязване на техния дълг, а Международният валутен фонд е готов да помогне, ако Гърция поиска това. За момента, обаче, гръцките управници все още са в еуфорията от гласа на народа. 

 

В очакване на поредния рунд от преговорите гръцкото правителство остави банките затворени със сигурност до четвъртък сутрин, а дали ще отворят и тогава зависи от преговорите тук, в Брюксел. 

 

Европа не хареса гръцкото "не" на референдума, но одобрява смяната на Янис Варуфакис. Вече бившият финансов министър беше конфликтна личност. Наричаше своите колеги на масата за преговори "терористи" и често беше обвиняван за провала на преговорите до тук. 

 

На негово място идва Евклидис Цакалотос, който и до сега беше основна част от преговарящия екип на Гърция.

 

И днес Европа припомни, че е направила много за Гърция. Вицепрезидентът на Еврокомисията каза, че за 5 години са дадени 184 милиарда евро в опит Гърция да гарантира достойно бъдеще и стабилност.
 

 

Репортер: Антоанета Николова