Проектът бе тестван с 90-тонен риболовен кораб

Кораби-цистерни, които плават с помощта с хвърчила. Такова е хрумването на френския мореплавател Ив Парлие, който се надява до 4 години да започне да снабдява яхти, риболовни и товарни кораби с криле, вдъхновени от хвърчилата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

"Като се добави хвърчило с площ 320 кв. м към кораб, дълъг 200 метра, икономията на гориво е около 25% за прекосяването на Атлантическия океан с попътен вятър, т.е. предотвратява се изхвърлянето на 134 тона въглероден диоксид в атмосферата", заяви Парлие. 

 

Експерти от ООН са на мнение, че е възможно да се намали с 20% потреблението на гориво от корабите чрез ползване на хвърчила като допълнително средство за придвижването им. Тъй като 90% от транспорта на стоки се извършва по море, може лесно да се установи, че въпросното допълнително средство за придвижване ще намали значително парниковите емисии.

 

За своя проект, който се вписва в рамките на програма за създаване на екологични кораби, той е получил 4,4, милиона евро дотации за бюджет от 15 милиона евро за четири години. Проектът бе лансиран през септември 2014 г. и е тестван с 90-тонен риболовен кораб. 

 

Целта е до 4 години да бъде създадено крило с площ 200 кв.м, което да "тегли" кораби, дълги между 18 и 60 метра, преди да се проектира хвърчило с площ 800 кв.м, предназначено за товарни кораби.