Той беше избран преди месец от Висшия съдебен съвет

Новоизбраният председател на Софийския градски съд Калоян Топалов официално встъпи в длъжност, съобщи БНР. Той заяви, че ще работи, за да изгради новия облик на най-натовареното съдилище в страната. 

Още по темата

 

Топалов бе избран преди месец от Висшия съдебен съвет с 14 гласа "за", като беше единственият кандидат. Той ще ръководи съда след близо четиригодишното управление на Владимира Янева, която подаде оставка през февруари след като беше отстранена заради образуваното срещу нея разследване за разработката "Червеи".

 

Председателят на ВКС Лозан Панов коментира, че нелеката задача на новия председател на СГС е да възстанови доверието в институцията. "Съдия Топалов се кандидатира, за да оглави тази съдебна институция в момент, в който имиджа на СГС е на дъното. Време е това пропадане да спре", заяви той. 

 

Калоян Топалов започва промените при съдебния софтуер и откритост в своята работа. "До края на месец юли предвиждаме преинсталирането на софтуера, по който начин ние ще защитим абсолютно от външен достъп и влияние системата. Ще информираме за всяко едно нещо, както обществото, така и гражданите", обеща той.