Без нова сделка страната е заплашена от колапс на банковия сектор и излизане от Еврозоната

 

Европа чака предложението на Гърция. Лидерите на страните от Еврозоната се събират тази вечер в Брюксел. 

 

Очаква се премиерът на Гърция Алексис Ципрас да представи вариант за споразумение с кредиторите. Без постигането на нова сделка за дълга, Гърция е заплашена от колапс на банковия сектор и излизане от Еврозоната.

 

Преди заседанието на лидерите е предвидена среща на финансовите министри. Те трябва да оценят параметрите на евентуалното предложение. Въпреки еуфорията от решителното "не" на референдума, Гърция остава в тежко финансово състояние. По предварителен план банките трябваше да отворят врати днес. Това няма да стане преди четвъртък поради липса на пари. Атинската борса също остана затворена, а от Европа ясно заявиха, че чакат хода на Гърция.

 

"Топката е в полето на Гърция. Правителството трябва да обясни плановете си и как смята да излезе от тази ситуация. Аз като президент и цялата Комисия сме готови да направим всичко, в рамките на възможното, за да постигнем споразумение", заяви Жан-Клод Юнкер. 

 

"Нашата позиция е, че Гърция трябва да предприеме трудни мерки, трябва да пести пари, за за оздрави икономиката си в дългосрочен план. Те обаче бяга от това като организират референдум и водят безкрайни преговори. Не може да продължава така", изтъкна премиерът на Холандия Марк Рюте.