Има ли обратен път за страната към старата ѝ валута?

 

Гърция – между еврото и драхмата. Имат ли готовност съседите ни да се върнат към старата си валута? Или защо гърците не искат Европа, но искат еврото?

 

Когато за първи път дошла да работи в Гърция преди двайсетина година, Марина Колева получила първата си заплата в драхми. Казва, че парите ѝ стигали и тогава си позволявала повече от сега. 

 

"За мен беше добре тогава – хладилникът ми беше пълен – бях много добре – живях добре. 10 хиляди драхми тогава бяха много пари, сега са 30 евро – не можеш нищо да си купиш – прах, две пържоли, макарони и дотам", коментира Марина. 


Затова тя няма против следващата заплата отново да получи в драхми. За повечето гърци обаче връщане назад към драхмата няма. 


Според анализаторите крачката назад също може да бъде опасна. Вносните стоки и услуги ще поскъпнат значително и хората тук бързо ще усетят това по джоба си, тъй като Гърция внася от чужбина близо половината от всички хранителни продукти.

 

Според Пантелид Малиос – преводач и анализатор, това ще доведе до обедняване, защото в момента Гърция няма силна икономика.

 

Според други обаче драхмата може да върне Гърция в играта. Пътуванията дотам ще станат значително по-евтини – а това би активирало още повече туризма, а гръцкият износ също ще поевтинее, което би стимулирало местното производство. 

 

Засега властта в Гърция не обмисля паралелна валута, въпреки че парите в банките са почти изчерпани и в страната няма достатъчно евро, за да се гарантира стабилна икономика. Преди дни финансовото министерство на Гърция дори съобщи, че страната не може да печата драхми, тъй като пресите били унищожени.