С кого си писа есемеси председателят на Еврокомисията?

 

Европа отговаря на резултата от гръцкия референдумСлед като гърците отказаха предложения им пакет оздравителни мерки, днес европейските финансови институции показват твърда позиция - без повече отстъпки, докато Гърция не плати. 

 

В този час започва съветът на лидерите на страните от Еврозоната, a по-рано Eврогрупата се раздели против всякакви нови отстъпки за Гърция. Само три от страните са били по-благослклонни - това са финансово затруднената сама по себе си Италия,  Франция и Кипър.

 

Но Юнкер е категоричен – топката е изцяло в полето на Гърция. Ципрас трябва да каже как планира да действа занапред, защото повече пари в каца без дъно явно няма да се наливат.
Какво още решиха на ключовите си срещи днес евролидерите и с кого си писа есемеси председателят на Еврокомисията?
 
 
Още преди да представи своите предложения, Гъция е поискала нов заем от 7 милиарда евро, които да послужат като мост докато се решава дали да има споразумение или не. Европа е категорична, че първо иска да види убедитела програма за реформи преди да отвори кесия.
 
 
Юнкер представи нагласта на ЕК пред евродепутатите, които му направиха забележка, че гледал непрекъснато телефона си
  

"Спрете това бърборене, че постоянно си гледам в телефона. В момента си пиша... с гръцкия министър-председател", заяви той. 
 

За Гърция днес  се очертават три сценария. Единият е съгласие за възобновяване на преговорите, другият - отлагането им. Най-лошият е липса на споразумение и начало на процедура по излизане от еврото. 

 

Засега Гърция има само трима подръжници: Франция, Кипър и Италия. Източноевропейските страни от еврозоната са в противниковия лагер.

 

Репортери: Антоанета Николова. Момчил Минков