Кой е гръцкият премиер и как мина "бойното кръщение" на новия финансов министър

 

Гърция изглежда притихнала в очакване на новините от Брюксел. След референдума и всенародната радост пред банкоматите пак се извиха опашки. Със старта на новия кръг преговори се появиха и оптимистични очаквания, че има голяма вероятност банките да отворят още утре. Въпреки че снощи стана ясно, че банковата ваканция се удължава с поне още 2 дни. 

 

Днес е и "бойното кръщение" на новия финансов министър на Гърция. Възпитаник на "Оксфорд", с повече опит в дипломацията, Евклидис Цакалотос изглежда като промяна на стила. Но не и промяна по същество, тъй като и досега той беше главният преговарящ с кредиторите. А бившият финансист номер едно Янис Варуфакис от днес вече е свободен да пие една студена бира - така, както са свикнали да го виждат атиняни, дори в разгара на най-голямата криза. Заедно със съпругата си и приятели, той често беше забелязван в заведенията, демонстрирайки добро настроение. 

Още по темата

 

В тази връзка всичко би трябвало да е наред и в семейните отношения на Алексис Ципрас. Преди време той каза, че ако отстъпи пред кредиторите, жена му щяла да се разведе с него. Кой обаче е гръцкият премиер - човекът, когото беше напълно непознат допреди 5 месеца, а днес е на първите страници на всяко уважаващо себе си издание в Европа. Ципрас е политик от новото поколение в Гърция. Роден е след годините на военната диктатура и няма никакви връзки с традиционния политически елит в страната. На 40 години стана най-младият лидер в новата история на страната. Първото нещо, което ще чуете за него е, че е много умел оратор.

 

Въпросът е защо хората му вярват? Ципрас е типично "момче от народа". Дете е на родители, които не са богати. Израства в Атина, като нищо не предвещава бурната му политическа кариера. В университета учи за инженер. Имено там започва политическата му дейност. Включва се в студентски протести, както и в радикалната левица. Пътят му до СИРИЗА и изборната победа, която  изненада дори и самите гърци, минава през много разочарования. От старите политици и статуквото. 

 

СИРИЗА нямаше времето и възможността да приложи своите идеи. Реалността е тежка финансова криза, огромен дълг, неработеща администрация. И очевидното недоверие, с което западните лидери гледат на Алексис Ципрас. Самият Ципрас твърди, че това не може да го спре.

 

Заклеймяван от Запада като непредвидим демагог, Ципрас и до днес живее в скромно жилище в работнически квартал на Атина с гледка към сметище. Любопитна история припомнят днес гръцките медии. Годината е 1990. 16-годишният тогава Алексис е ученик бунтар, попаднал на интервю в престижна гръцка телевизия.

 

"Момче, когато се срещнем след 20 години ти вече ще си премиер на тази държава", казва му журналистката, впечатлена от умните му отговори. Греши. Прогнозата се сбъдва с 4 години по-късно. 

 

Сега пред Ципрас стои поредното голямо предизвикателство. Без спешна помощ банкерите в страната предвиждат, че парите в брой ще започнат да намаляват, което не е изключено да доведе до ново ограничаване на лимита за теглене. Засега- вече две седмици, той остава 60 евро на ден.