Страната поиска още пари от Европейския механизъм за стабилност

 

Новият преговарящ екип на Гърция не започна добре преговорите за сделка с Тройката. Гръцките представители изнесли кратка презентация пред финансовите министри на страните от Еврозоната, но писмено предложение нямало. Според финансовите министри, Гърция иска още пари от Европейския механизъм за стабилност, след което щели да започнат преговорите за ново споразумение. 

 

Журналисти в Брюксел разказаха, че част от изложените устно предложения на новия финансов министър на Гърция били написани на хартия от хотела, в който е отседнал. Малта изрази разочарование, а Испания обяви, че без план лидерите могат да говорят само за най-общи неща, което е "загуба на време".
      

"След изтичането на спасителната програма и повече от ясното "не" на гръцкия референдум, няма основания за преговори в рамките на Механизма за стабилност. Освен солидарност на европейско ниво, трябва и отговорност на национално ниво. Без реформи в Гърция, няма как да постигнем желания резултат", заяви германският канцлер Ангела Меркел. 

 

До решаващата дата 20 юли остават по-малко от 2 седмици. Дотогава Гърция трябва да плати над 3 милиарда евро на Европейската централна банка. Ако не успее, експертите във Франкфурт няма да имат друг избор, освен да спрат всякаква форма на подкрепа за гръцките банки. Това ще значи сигурен фалит и излизане от еврото.

 

Не е ясно кога ще е следващият кръг преговори. В страните от Еврозоната не са единодушни за стратегията на преговори от тук нататък, но Гърция има много малко съюзници и излизането от съюза на единната валута никога не е изглеждало по-близо. 

 

Репортер: Антоанета Николова