Срещата на върха в Еврозоната приключи без резултат, Атина нямаше конкретни идеи за споразумение

 

Още по темата

Срещата на върха на страните от Еврозоната за Гърция отново приключи без резултат, след като Атинa не представи в Брюксел конкретно предложение за споразумение. Лидерите на Европа дадоха на южната ни съседка срок до края на седмицата, за да убеди европейските партньори, че заслужава отстъпка. В противен случай Евросъюзът е готов за излизане на Гърция от Еврозоната.

 

Три срещи имаше за по-малко от месец и няма никакъв напредък. Нервите и търпението на европейските лидери са изчерпани. И този път преговарящият екип от Атина не представи никакви конкретни ангажименти за справяне с дълговата криза. Затова 12-ият час ще удари на 12-и юли.

 

“Ако не се получи споразумение, това ще означава прекратяване на преговорите с всички възможни последствия, включително най-лошия сценарий, с който ще загубим всички. Ако не успеем да се договорим, това може да доведе до банкрута на Гърция и неплатежоспособност на банковата ѝ система. И със сигурност то ще е по-болезнено за гръцкия народ. Не се съмнявам, че ще се отрази и в геополитически аспект. Ако някой има илюзии, че ще се размине, е наивен”, каза Доналд Туск, председател на Европейския съвет.  

 

Финалното решение ще вземат не само страните от Еврозоната, а всички 28 страни членки.

 

„Мисля, че въпросът засяга всички страни членки. Знаете, че това се отразява на България и Румъния и други също, така че няма да е честно да ги изключим от дебата за общите последствия. ЕК е подготвена за всичко”, заяви Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия.

 

До четвъртък Гърция трябва да представи нов план за реформи и това е наистина последният срок. До решаващата дата 20 юли остават по-малко от две седмици. Дотогава Гърция трябва да плати на Европейската централна банка 3,5 милиарда евро.  

 

Инормация на Антоанета Николова