Пострадалите младежи са потвърдили, че са били бити от тях

 

Полицаите от Първо районно управление, проверявани за упражнена прекомерна физическа сила, са временно отстранени от длъжност. 

Още по темата

 

Главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на СДВР Младен Маринов са разговаряли с двамата младежи, които бяха бити от служителите на реда на 19 декември миналата година. 

 

Двамата са потвърдили, че по време на задържането срещу тях и използвана прекомерна физическа сила.

 

Събраните данни са основание за образуването на дисциплинарно производство срещу четиримата полицаи, участвали в задържането.

 

Започва и пълна ревизия на столичното Първо районно полицейско управление, заради разкритията за полицейско насилие, направени от "Господари на ефира".

 

Предмет на проверката е цялостната дейност на районното управление под ръководството на Даниел Пашов. Причината - многото случаи на полицейско насилие над граждани от страна на негови подчинени. Към днешна дата Пашов е повишен и е вече е шеф на варненската полиция. Ако бъде доказан рецидив, той може да бъде отстранен от системата.

 

Ако станете жертва на полицейски произвол, но не подадете жалба, механизъм за вътрешен контрол в системата няма. Или поне така изглежда случаят с битата от полицаи двойка.  „Те са написали  в доклада, че са употребили сила и че са ползвали белезници”, заяви директорът на СДВР Младен Маринов.  Употребата на сила униформените тогава  мотивирали в докладите си с хулиганското поведение на двойката.  „Казват, че е оказана съпротива, нападнати са вербално, след това е нападнат и автомобила. Видеото е нов факт, което ние тепърва изследваме”, каза още Маринов.

 

„За мен е притеснително поведението и начина, по който са го направили”, коментира главният секретар на МВР Георги Костов. Притеснителен, по думите на главния секретар на МВР, бил и факта, че МВР разбира за бруталния полицейски произвол почти половин година по-късно. Затова Георги Костов призова хората да сигнализират, ако им се случи нещо подобно.

 

Премиерът също не остана безучастен. Бойко Борисов размаха пръст на полицията, като заяви, че е  "недопустимо използването на сила от служители на реда срещу хора, които вече са приведени в положение да не могат да оказват съпротива”. 

 

 

Припомнете си скандалното видео: