Правосъдният министър Христо Иванов пък призна, че е готов да си подаде оставката

 

Ден, след като парламентарната комисия за промени в Конституцията отхвърли съдебната реформа, в студиото на „Здравей, България” правосъдният министър Христо Иванов заплаши с оставка, ако реформата окончателно се провали. „За някои хора това е голям проблем. За мен не е никакъв проблем да си подам оставката”, коментира той. 

Още по темата

 

Реформаторите заплашиха, че на свой ред ще бламират социалния министър Ивайло Калфин, ако хората му от АБВ продължат да блокират реформата. А по-късно заплахите станаха генерални.„Ако не се случи разделянето на ВСС и съдебната реформа, това безспорно е правителствена криза”, коментира съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

 

Министърът с оставка в джоба опита да обясни защо според него скучната наглед конституционна промяна е ключова. „В момента в българските затвори има само 16 души, осъдени за корупция. Това са дребни подкупи, дребни мишкувания. Няма нито един български политик, едър държавник, икономически играч, влязъл в затвора и получил присъда за корупция”, отбеляза той.  

 

Ключови за благоденствието на мафията били бетонираните съдебни началници, които реформата трябва да озапти. Засега обаче тя е блокирана.  „Нека политическите партии да отговорят защо всички са „за”, очакванията на обществото са „за”, на ЕС, на институциите, всички са „за”, а на практика се гласува „против” тази промяна”,  заявИ депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров.

 

Два гласа не достигнаха на управляващите, за да прокарат поправките в комисията. Депутатът Димитър Делчев бил в командировка. Твърди се – по поръчение на председателя на парламента Цецка Цачева. Другият – Емил Димитров - пък бил болен. „Поправките в Конституцията зависят от мен?”, попита той и добави: „Значи аз съм най-важният човек в държавата? Не се възприемам като такъв".

 

Веднага тръгнаха подозрения кой кого саботира и кой кого бламира. Христо Иванов пристигна в парламента, за да убеждава лично противниците на поправките от опозицията. „Дайте да освободим българския съд от политическа опека”, призова той. Партньорите от АБВ – също твърди противници на промените – запазиха мълчание, въпреки риска министърът им да остане без парламентарна подкрепа. „Ще има становище на парламентарната група”, обеща председателят на групата Кирил Цочев.

 

В този разклатен вид ремонтираната Конституция влиза в пленарната зала. За приемането ѝ са нужни поне 160 гласа, каквито поне към момента изглежда, че няма.

 

Репортери: Калина Влайкова и Марина Стоименова