Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за защита на конкуренцията

 

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за защита на конкуренцията. 

Още по темата

 

"Производителите имаха огромни оплаквания, че веригите не плащат в срок и наистина много вериги не плащаха по шест месеца, което доведе до много фалити на родни фирми. Днес приехме, че ще се плаща в 30-дневен срок. Ако в договора има уговорено нещо над този срок, това се счита за нищожна клауза и не поражда никакво действие", каза след края на окончателното гласуване Корнелия Нинова от БСП, която е сред основните автори на поправките.

 

"Приехме да отпаднат таксите, които се събират от български производители, срещу които не стои никаква услуга", подчерта още Нинова. Става дума за т.нар. такси за "рожден ден", "нов обект" и други. "Това излишно натоварваше производителите и качваше цените. Ако оттук нататък, ако се договарят такива такси, те ще бъдат нищожни", обясни Нинова.

 

Решен е и въпросът със забрана на българските производители да продават стоката си на различни цени в различни обекти. "Ако в дадена верига едно мляко струва 1 лев, нямаше право никъде в страната да продаваш това мляко за 99 стотинки, което е абсурд и ограничаване на свободната конкуренция. Приехме, че такъв текст не може да съществува в договорите", каза Нинова.

Видео: БГНЕС