Причината – охлаждаме се с климатици и вентилатори

 

Потреблението на електроенергия се увеличава не само през зимата, но и в горещите летни дни, заради включените климатици и вентилатори.

Още по темата


От последната седмица, според предварителните данни на Електроенергийния системен оператор, най-много ток сме потребили в сряда - над 97 хиляди мегават часа. Това е с почти 7 на сто повече от нормалното потребление на ден за този период. 


Миналата година, когато температурите са били най-високи през август, е отчетено малко по-ниско потребление - с 0,2%.


Въпреки различното количество ток за различните периоди, има един спор, който остава почти вечен: да пуснем ли климатика на работа или не. Той обаче не стигат до търговците на охладителни тела. В последните месец и половина-два те отчитат повече продажби. 


Модерните климатици, включително инвенторните, могат да струват от 750 до 2000 лева - според изискванията на потребителите. 


Въпреки че се отчита по-високо потребление на ток и през тези дни, все още сме далеч от абсолютните рекорди. Летният ден с най-много електроенергия, отишла за климатиците, е бил през юли 2007 г. А зимният - с най-много включени печки и радиатори - през февруари 2012 г.