Членове на ВСС поиската оставката на Христо Иванов

 

Атаки на три фронта срещу правосъдния министър Христо Иванов.  От Висшия съдебен съвет поискаха оставката му, обвинения срещу него се чуха и от кулоарите на парламента. А прокуратурата започна проверка в  министерството, след вестникарска публикация. 

Още по темата

 

Всичко това идва само ден след интервюто на Христо Иванов в „Здравей България”. В него той заяви, че в момента у нас действа  „една изключително овластена мафия – на вечните съдебни началници”.  „Всеки решава различни уравнения, главният прокурор явно си иска ВСС, а ВСС е трансмисия на корупцията и търговията с дела”, каза още Иванов пред Нова.

 

„Аз не решавам уравнения като Иванов. Той твърди, че решава уравнения, аз не решавам уравнения, аз имам решения, ако той няма решение, нека си решава своето”, коментира днес главният прокурор Сотир Цацаров.

 

От ВСС не закъсняха и веднага трима от членовете му поискаха Христо Иванов да подаде оставка, а прокуратурата да разследва дали има конкретни извършени престъпления от членове на съвета. Прокуратурата започна проверка, но по друг повод – публикация във вестник Труд озаглавена „Корупция в министерството на правосъдието“, на автор, който все още не е ясно дали наистина съществува. „Една прокурорска проверка не може да спре реформа”, подчерта главният прокурор.

 

Интерпретации, но не в медиите, а в депутатските кулоари имаше и по темата какво е казал Христо Иванов на посещението си в Германия. Депутатът Светлин Танчев  го обвини, че нарочно спъвал България по пътя към Шенген, за да си прокара реформата.

 

Смятам, че нито един мой колега от правителството, включително и Христо Иванов, може да направи нещо против влизането на България в Шенген”, коментира вицепремиерът Меглена Кунева.

 

Бойко Борисов също защити Христо Иванов чрез страницата си във Фейсбук. В поста си той призова да спрат всички спекулации.

 

Самият Христо Иванов пък отговори от Брюксел  и заяви: „Съдебната реформа изисква да остана на поста и да работя. Нека тези, които ми искат оставката, да не се радват твърде много”.  Предложените от Христо Иванов промени в Конституцията трябва да бъдат гласувани следващата седмица в парламента. За да се приемат, са необходими депутатски 160 гласа „за”.