Гледайте видеото!

 

Повече от 3 часа четиримата кандидати за управител на Българската народна банка представяха концепциите си за управление пред депутатите.   Във вторник по всяка вероятност ще бъде избран новият управител на банката, тогава ще бъде гласуване и оставката на Иван Искров, подадена след много скандали и чакане. 

 

На Димитър Радев залагат от ГЕРБ. Той вероятно ще получи и подкрепата на Реформаторския блок, но при условие, че обещае нито един от стария надзор на БНБ или поне така намекната Реформаторите по време на изслушването.  Те обаче имат и собствена кандидатура – тази на Бисер Манолов. АБВ номинираха Виктор Йоцов, а Патриотичният фронт – Григорий Вазов. Всички кандидати бяха единодушни днес, че страната ни трябва да върви към еврозоната.

 

Реформата на банковия надзор е очевиден приоритет. Предвиждам пакетът от мерки за реформирането и развитие на банковия надзор да бъдат финализиран и  одобрени от управителния съвет на БНБ  и публично представени до края на месец септември. Най-важната стъпка е приемането на Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции”, заяви пред депутатите Димитър Радев.

 

Най-важното е, че системата за ранно предупреждение не сработи, тя трябва да се извади от надзора на БНБ и да отиде към управителния съвет” , коментира Бисер Манолов.

 

 „На БНБ най-слабото звено беше надзорът, от което пострада цялата институция” , заяви Виктор Йоцов.  Григорий Вазов пък смята, че новият управителен съвет трябва да направи анализ за действията на институцията за последните 3 години.