Седмици преди края на политическия сезон социологическите данни изглеждат стабилни

 

Около 30% е доверието в правителството, а около 20% - в парламента. Това сочат социологическите данни на „Галъп интернешънъл”. Изследването е проведено между 26 юни и 2 юли чрез пряко интервю сред 1011 души в цялата страна.

 

Седмици преди края на политическия сезон и постепенното начало на същинската кампания за местните избори социологическите данни изглеждат стабилни

 

В последните няколко месеца доверието в правителството се движи на нива около 30%, а недоверието – около 60%. Доверието в парламента се колебае около и под 20%, а недоверието – около и над 70%. Доверието в президента остава около и над 30%, а недоверието е в диапазони около 55%. 

 

Нивата на доверие в институциите засега остават по-благоприятни в сравнение с мандата на кабинета „Орешарски“, макар да не показват въодушевление. 

 

Ако парламентарните избори бяха днес, в парламента биха попаднали 5 сигурни партии, а още 2 имат реалистични шансове. Петте сигурни са ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и Патриотичният фронт. Двете други са „Атака“ и АБВ, като шансовете на „Атака“ са видимо по-добри. 

 

Съотношението между ГЕРБ и БСП се запазва с разлика от около половин милион потенциални гласове, колкото и на последните избори. ДПС по традиция остава на постоянни нива на подкрепа. Реформаторският блок и Патриотичният фронт също остават на стабилни позиции. 

 

От „Галъп” напомнят, че данните показват процент сред всички имащи право на глас, а не само сред гласуващите. 4-процентовата бариера се образува на база гласували.  

 

Данните за икономическите очаквания са сравнително стабилни, но традиционно негативни. Около 40% от анкетираните очакват влошаване на общото икономическото състояние, 30% очакват то да се задържи на същото ниво, а едва 15% да се подобри.

 

По-благоприятна е картината по отношение на очакванията за материалното положение на собственото домакинство – около 50% не очакват то да се промени. Онези, които се страхуват, че ще се влоши, остават под 30%, а онези, които очакват подобрение – под 10%.

 

Сходни са тенденциите и по отношение на очакванията за безработицата и цените.

 

В последните два месеца няма съществена динамика по отношение на доверието в различни политически личности. По традиция Кристалина Георгиева и Йорданка Фандъкова събират най-много положителни оценки – съответно около и над 50% и около 45%. Министри, които отбелязаха сравнително бързи ръстове на положителните оценки, като Петър Москов или Румяна Бъчварова, сега се установяват по-трайно на определени нива – като остават сред най-одобряваните фигури, където са още Лиляна Павлова, националният омбудсман Константин Пенчев, Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, Маргарита Попова, Томислав Дончев, Ивайло Калфин и др. Тази група се движи на нива между 25 и 35% положителни оценки. Част от тези фигури заемат постове, които автоматично предполагат по-висок рейтинг, а друга част от тях станаха популярни с дейността и изказванията си в последните месеци и години.

 

41% от хората в страната биха желали цялостна промяна в начина, по който се управлява тяхната община, а 34% - биха искали да видят известна промяна. 11% избират опцията „не е нужна промяна в начина, по който се управлява общината“. 

 

Сред онези, които в най-голяма степен желаят промяна, личат по-скоро привържениците на опозиционни партии, сред които се откроява БСП. За момента 41% заявяват, че със сигурност биха гласували на местните избори, а 17% казват, че по-скоро биха гласували. Данните са в рамките на очакваното за този етап. С оглед на приближаването на местните избори картината ще търпи развитие и ще бъде изключително зависима от местната специфика.   

 

На традиционния въпрос накъде върви България също се забелязват устойчиви нива: вече няколко месеца около 20% казват, че страната върви към по-добро, а около и над 60% - че върви към по-лошо. Съотношението изглежда по-благоприятно в сравнение с 2013 и 2014 г.