Какви нови правила за плажуващите влизат в сила в разгара на сезона?

 

Снимка: Thinkstock

 

Време за море - и тази година ли основното притеснение на летовниците ще бъде чистотата на морската вода? И какви нови правила за плажуващите влизат в сила в разгара на сезона?


Тази година морската вода по българското крайбрежие като цяло е много по-чиста, отколкото беше миналата година. Тогава заради обилните валежи проблеми имаше на много места във Варна, дори някои плажове бяха временно затваряни. Този сезон обаче летовниците могат да бъдат спокойни за своето здраве, защото проби от водата се взимат редовно и те са отрицателни за най-разпространените бактерии - стрептококи и колиформи.


Традиционно проблеми има на два плажа във Варна. Офицерския плаж, на който се зауства „Шокъровия канал”. Там се изливат водите от едно от най-големите дерета на Варна. А на плажа на Кабакум се стичат водите от вилните зони на Златни пясъци. Затова контрола е завишен.


„Това се е наложило през годините, но вече не са проблемни и се надяваме да не бъдат се вземат трикратно през месеца, а останалите зони за къпане се вземат два пъти месечно”, обяснява д-р Валерия Божилова, РЗИ-Варна.


Последните проби на морската вода във Варна са от миналата седмица.


„Не са констатирани замърсявания и изследванията отговарят на хигиенните норми”, обясни д-р Валерия Божилова, РЗИ-Варна.


Хората обаче имат своите притеснения когато са на плажа.


„От много години идваме тук, може би повече от 15. Понякога е чиста, понякога е мръсна”, обясняват плажуващите.


Заради замърсяване на водата миналата година се наложи Офицерския плаж да бъде затворен в пика на сезона. Решение на проблема обаче има.


„До началото на следващият сезон тук трябва вече да имаме дълбоководно заустване на тези дъждовни води повърхностни”, обяснява Андрей Василев, концесионер на плаж.


През последните няколко дни по Черноморието има вятър и вълни. Това замътва водата, но експертите успокояват, че не е опасно за здравето на летовниците.


Важно е да уточним, че и басейните в хотелите също се следят от здравните власти и от началото на сезона няма констатирани нарушения, няма и отклонения в качеството на водата в тях.

 


Ако лятната почивка ви предстои, е добре да знаете, че от средата на този месец, за всяка екстра, която си поръчата на плажа, трябва да ви бъде издаден касов бон.


От началото на следващата седмица когато на плажа решим да си наемем чадър според новите изисквания на НАП ще трябва да получаваме касов бон. Същото важи, ако решим да легнем и на шезлонг. Касов бон вместо билет ще  когато решим да си купим царевица или друга храна на плажа, въпреки, че това е забранено с друг закон.


На произволно избран от нас плаж и в момента плащайки за чадър или шезлонг летовниците получават билет. Правят го, на за да гарантират приходите в хазната, а за да защитят собственото си спокойствие.


„Държа, да защото има много гости на плажа и как след това ще докажем, че сме си платили, за да бъдем целия ден тук”, казва плажуващата Камелия Кръстева.


От идния вторник при наемане на чадър или шезлонг вместо билет, плажуващите ще получават касов бон. Касовият апарат трябва да бъде вързан със системата на НАП.  Концесионери на малки плажни ивици негодуват срещу промяната в Наредбата. Пресмятат, че едва изкарват заплатите на спасителите и сумата за концесията.


„Ние нямаме приходи на плажа. Нямаме и работа. Ние със 150 чадъра и с 80 шезлонга сега трябва допълнително два касови апарата да купуваме”, казва Стоян Христов, управител на плаж.


От новите ангажименти недоволстват и самите продавачи на услугите по плажа. Данъчните смятат, че  замяната на билетите с касов бон е стъпка към осветляване на приходите в бранша.


„Нека всеки печели добре, но да заплаща дължимите данъци и осигуровки. Там, където трябва ще бъдем видими.Там където трябва ще бъдем невидими по отношения на нашия контрол”, казва Христо Узунов от ТД НАП-Бургас.


Глобите за неиздаващите касов бон стопани на плажове ще бъдат до 10 000 лева.


От Националната агенция за приходите призовават всички летовници да подават сигнали за нарушения, ако са ползвали услуга и не им е бил издаден касов бон за това.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Нивелина Няголова и Цеца Алексова