Три години ефективно ще лежи шуменският прокурор Румен Пенев

Първа ефективна присъда за подкуп на магистрат. Върховният касационен съд наложи три години ефективно на шуменския прокурор Румен Пенев, съобщава „Правен свят”.

 

Делото приключва три години и половина след зрелищния арест на Пенев в центъра на Шумен.

 

Според обвинението през октомври 2011 г. прокурорът е поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Всичко тръгва от клиент на Николов - Денчо Денев, който се оплакал в прокуратурата заради спор с адвоката за дължим хонорар. В резултат на жалбата, срещу Николов било образувано производство за документна измама.

 

Адвокатът се свързал с Румен Пенев във връзка с делото. Прокурорът му поискал 25 000 лева, като обещал срещу сумата да упражни влияние върху колегата си прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследването срещу адвоката. Защитникът обаче казал, че парите са много. Пенев намалил сумата на 21 000 лева, но Николов се оплакал в полицията и прокурорът бе задържан с белязани пари, докато получавал сумата, припомня „Правен свят”.

 

През септември 2012 г. Софийският градски съд призна Пенев за виновен и му наложи три години и шест месеца ефективна присъда. През юли следващата година обаче Софийският апелативен съд измени наказанието на три години условно. 

 

След три години делото стигна до трети състав на Върховния касационен съд, който бе длъжен да реши.

 

В мотивите си съдът изтъква, че условното наказание в случая няма да изиграе необходимата роля с оглед завишената обществена опасност както на престъплението, така и на подсъдимия.

 

„Подсъдимият е извършил престъплението в качеството си на прокурор (…), което не може да бъде пренебрегнато”, се казва в мотивите за решението.