Името на депутатката от БСП е единственото, което се обсъжда за поста

Най-вероятно Мая Манолова ще е следващият омбудсман на България. Засега името на депутатката от БСП е единственото, което се обсъжда. 

 

Манолова получи неофициална подкрепа и от ГЕРБ.

 

Преди пет години отговорността да общува хем с гражданите, хем с властта пое Константин Пенчев. Тогава с подкрепата на ГЕРБ. Сега обаче  управляващите са склонни да подкрепят Мая Манолова, която е човек на опозицията. 

 

Ако въпросът се поставя лично, бих изразил положително становище, но подчертавам, че нямаме обсъждане, няма партийно решение по този въпрос”, заяви депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. 

 

А Манолова, ако я номинират, няма да откаже. Разбрала е, че в партията пространството за действие не стига, за да се защитават гражданите.

 

Получавам разноцветна партийна подкрепа, но това е нормално, защото гражданските каузи нямат цвят”, заяви Манолова.

 

Мандатът на Пенчев изтича на 20-ти октомври и за да се спази законът, новият човек трябва да бъде избран до 20 август. Засега дори неофициално името е едно: Мая Манолова. Зад гърба ѝ застанаха и граждански и неправителствени организации.

 

„Консенсусна кандидатура, натрупала репутацията на принципен човек, който може да казва „не” на съмишленици и „да” на опоненти, когато става дума за големи и принципни каузи”, коментира Борислав Цеков от Института за модерна политика.

 

Според Цеков, Константин Пенчев върнал институцията омбудсман назад.

 

A в интернет върви подписка в подкрепа на сегашния омбудсман. Пред Българското национално радио Константин Пенчев обясни, че никой не е говорил с него нито да става защитник за втори път, нито да става конституционен съдия наесен. По думите му, мандатът му за последните години не е провал и добрият граждански защитник се познава по това, че не го номинират за втори мандат.