Предивжда се да има по-голяма прозрачност и по-добър контрол

Видео: БГНЕС

 

Още по темата

Депутати от временната комисия за проверка дейността на пенсионните фондове внесоха в деловодството на парламента промените в Кодекса за социалното осигуряване, които според вносителите предвиждат намаляване на таксите, по-голяма прозрачност и по-добър контрол.

 

Промените са внесени в сряда в деловодството на Народното събрание като предложения между първо и второ четене в Кодекса за социално осигуряване, за да спести време, обясни председателят на комисията Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС.

 

Като промяна в закона се предлага вместо едногодишни, отчетите на частните фондове за доходността да се случват на тримесечие.

 

Депутатите от комисията предлагат намаляване на таксите, които събират частните пенсионни фондове. Досега те събираха три такси: първо - такса до 5% от всяка осигурителна вноска, като се предлага постепенно намаление до 3,75% в рамките на четири години; второ - т.нар. инвестиционна такса до 1%, като се предлага поетапно тя да се намали до 0,75%; трето - такса от 20 лева при прехвърляне на вноската от един фонд към друг, като се предлага тя изцяло да отпадне.

 

Предлага се и разширяване на понятието "свързани лица". „Това е доста специфично и дълго като определение, но целта е да се ограничат възможностите за злоупотреби и инвестиране в техни свързани фирми", обясни Корнелия Нинова.

 

Промените са внесени с подписите на депутати от всички участващи в комисията парламентарни групи и по тях има постигнат широк консенсус, добави тя.

 

От името на ГЕРБ депутатът Владислав Николов подчерта, че тези реформи са съгласувани с Комисията за финансов надзор и с частните пенсионни фондове и се одобряват от тях.