Дали от ЧЕЗ ще трябва да свалят таблата ще трябва да решат българските магистрати

 

Поставянето на електрическите табла на високо в ромските махали е дискриминационно. Това е категоричната позиция на Европейския съд в Люксембург по дело срещу действията на ЧЕЗ. 

Още по темата

 

В ромската махала  в столичния квартал „Христо Ботев” е невъзможно да видиш електрическо табло на нивото на очите. От години таблата са качени на височина, до която се стига само със стълба.  От ЧЕЗ твърдят, че това се прави само там, където има много инциденти. Само през последните 3 месеца са загинали трима души докато се опитват да крадат ток. Европейският съд в Люксембург обаче смята, че  дружеството е променило местата на таблата си основно на етнически принцип.  

 

„Дискриминационният момент е това, че само в ромските махали тези електромери са качени по този начин”, коментира правозащитният адвокат Михаил Екимджиев.

 

В Пловдив електроразпределителното дружество ЕVN е намерило друго решение на проблема. В квартал „Столипиново”  таблата са свалени на достъпно място, но се контролират от дистанция. Това важи и за други населени места, където има подобни квартали, уточни говорителят на дружеството Крум Косев.  Дали от ЧЕЗ ще трябва да свалят таблата ще трябва да решат българските магистрати.