Гражданите отново ще могат да теглят по 60 евро на ден

 

Днес отварят гръцките банки. След 3 седмици банкова ваканция, правителството разпореди всички клонове да отворят врати за клиенти. Ограниченията в тегленето на пари обаче остават.


На гърците пак се полагат 60 евро на ден, но вече ще могат да изтеглят седмичната порция от 420 евро наведнъж.

 

Същевременно, капиталовият контрол остава, което значи, че хората няма да могат да превеждат парите си в чужбина. Възможни обаче ще бъдат преводите вътре в страната. 

 

Отварянето на банките стана възможно, след като кредиторите на Гърция одобриха спешен заем от 7 милиарда евро. С тях Атина ще може да плати и вноската към Европейската централна банка, която е с краен срок днес.

 

В първия ден от новата седмица се въвеждат и част от допълнителните реформи, наложени от кредиторите. Вдига се обаче и данъкът добавена стойност- за ресторантите, другите хранителни заведения и публичния транспорт. ДДС ще нарасне от 13 на 23% за десетки стоки и услуги.

 

Това е лоша новина и за бизнеса, и за много от гърците. Такситата стават по-скъпи. От години браншът се оплаква от отлив на клиенти. Вдига се ДДС и на редица хранителни продукти - в това число прясна и замразена риба, месо, кафе, яйца, брашно, ориз, както и на всички продукти, направени от мляко, захар и какао.

 

Основният удар обаче се очаква да е по заведенията. Вдигне ли се ДДС, трябва да се вдигат и цените. Eкспертите чертаят два възможни сценариия оттук насетне - ресторантите, които са добри, да останат пълни. Анализи обаче сочат, че около 15 на сто от заведенията ще затворят.

 

И ако вдигането на ДДС се приема с отрицание от гърците, точно с него страната се надява да задоволи Европа. Очаква се с новия данък приходите в хазната да се увеличат с 800 милиона до края на годината.